Backup i Lightroom

Du skrur på maskinen, og ingenting skjer. Blank skjerm. Eller kanskje du velter kaffekoppen over laptopen. Glemte du igjen maskinen i sikkerhetskontrollen på flyplassen? Du mistet den eksterne harddisken i gulvet, og nå lager den rare lyder. Uten en god backup, er det kun et spørsmål om tid før du mister alle bildene dine!

Det finnes utrolig mange måter å ødelegge/miste en harddisk på, og uten backup er de sannsynligvis borte for alltid!

Sikker backup av bilder er ikke vanskelig, og med noen triks kan man få til en helt automatisk prosess.

Generelt om backup

Det eneste jeg kan love deg når det kommer til harddisker, er at de en eller annen gang går i stykker!

Noen punkter verdt å tenke på når det kommer til backup av data:

 • All viktig data MÅ ligge på to forskjellige harddisker til enhver tid. Om den ene harddisken ryker, har du en kopi på den andre.
 • Du bør også ha en kopi liggende et annet sted. Det hjelper lite å ha en egen backup-disk liggende på skrivebordet om leiligheten brenner  ned.
 • Backup-systemet bør være automatisert og kjøre kontinuerlig.

Backup av Lightroom-biblioteket

Lightroom backup

Denne tar kun backup av biblioteket, ikke bildene!

Ved jevne mellomrom spør Lightroom om du ønsker å ta backup av biblioteket ditt. Lightroom-biblioteket inneholder alt du har gjort med bildene dine (metadata, stikkord, redigeringer osv.), men ikke selve bildefilene.

Jeg anbefaler å kjøre denne backupen jevnlig, og legge den til en annen disk. Her kan man med stort hell bruke en skytjeneste, f.eks. Dropbox.

Backup av bildefilene

Alle bildene du har i Lightroom ligger i mappen du opprinnelig importerte de til. Om du tar en kopi av denne mappa, vanligvis vil dette være "Bilder" mappa på maskinen din, har du alle originalfilene dine.

Hvordan kopiere alt i Lightroom til en ny mappe

Ligger ikke alle bildene dine på samme sted, sier du? Skal du flytte Lightroom-biblioteket ditt til en ny maskin?

Ikke noe problem!

Ved å eksportere alle bildene i Lightroom til en ny katalog, vil alle originalfilene bli samlet i én katalog, sammen med all metadataen (stikkord, redigeringer etc.).

 1. I Library-modulen, pass på at du viser alle bilder: "All Photographs" under Catalog på venstre side.
 2. Sjekk at ingen Library Filters er aktive.
 3. Velg alle bildene: Edit -> Select All
 4. Eksporter alle bildene til en ny katalog: File -> Export as Catalog
 5. Gi katalogen et egnet navn, velg hvor du ønsker å lagre den (helst en ekstern harddisk) og sjekk at "Export negative files" er huket!

Eksempel på automatisk backup for den paranoide

Dette er mitt fine backup-system:

 • Jeg har en Apple Mac Mini i leiligheten som håndterer backup og datalagring for alle mine maskiner etc. Jeg har flere harddisker koblet til Mini'en.
 • På min bærbare Mac tas det kontinuerlig backup via Time Machine til et disk image på en av diskene på Mini'en. Time Machine tar backup hver time. Dette sikrer min bærbare maskin mot tap av data.
 • Bilde- og videoarkivet mitt ligger lagret på en ekstern RAID-harddisk koblet til Mac Mini'en. Dette er filer som jeg ikke har på min bærbare. Denne RAID-harddisken inneholdet to fysiske disker hvor samme data skrives til begge to. Dette sikrer arkivet mitt mot harddisk-krasj! Denne RAID-harddisken blir ukentlig synkronisert automatisk mot Jottacloud (min favoritt skytjeneste for øyeblikket). Dette sikrer arkivet mitt mot brann, innbrudd etc.

 

Stikkordbackup

Kommentér