Lightroom eksport av bilder

Eksport av bilder i Lightroom

For å få bildene inn i Lightroom, måtte de importeres inn. For å få de ut av Lightroom, må de eksporteres ut at Lightroom. Det er i denne prosessen vi får et bilde med de redigeringen vi har gjort, i den størrelsen vi ønsker. Her finner du alt du trenger å vite om eksport av bilder i Lightroom!

Eksport av bilder i Lightroom kan forenkles vesentlig ved hjelp av et par triks:

  • Bruk presets! Sannsynligvis eksporterer du "samme type filer" gang på gang. En JPG-fil ca 2.000 piksler bred til bruk på Facebook. En JPG-fil i maksimal størrelse. En TIFF-fil i maksimal størrelse for print og trykk. Lagre disse presets'ene, så er jobben gjort.
  • Eksporter - Bruk - Slett. Eksporter ut bildet i den størrelsen og typen du trenger, bruk fila (send den på e-post, last opp på Facebook etc.) og slett den! Om du senere trenger en ny kopi av bildet, eksporterer du den på nytt, i den størrelsen og typen du trenger da. Dette sparer plass og minimerer sjansen for feil fil til feil sted.
https://www.youtube.com/watch?v=D6f9NZYhI0g

Eksport-dialogvinduet

Jeg vet. Dette vinduet kan se skremmende ut i begynnelsen, men la oss starte på topp, og jobbe oss nedover.

Det er mange muligheter når man skal eksportere bilder i Lightroom

Det er mange muligheter når man skal eksportere bilder i Lightroom

Export Location

Grei nok. Hvor ønsker du å eksportere bildet til? Jeg foreslår at du lager ei mappe på f.eks. Skrivebordet, kaller den "Lightroom eksport" og eksporterer alle bildene dit.

File Naming

Ønsker du at bildefila skal ha et spesifikt navn? Kanskje fotokonkurransen du skal delta i krever at fila skal hete "Ole_Olsen_epost@oleolsen.no.JPG"? Her kan du sette det. Skal bildet lastes opp på Facebook? Hopp over denne fanen da filnavnet ikke har noe å si.

Et lite SEO tips for fotografer. Sett filnavnet til noe som beskriver bildet! "Atacama_desert_chile.jpg" gir mye mer mening for Google enn "DCF00342.jpg".

Video

Sier seg vel selv...

File Settings

Her begynner det å bli spennende! Hva slags fil ønsker å eksportere bildet som?

Noen ord om Color Space (fargerom): Når du skal eksportere bildet, må du ta stilling til hvilket fargerom du ønsker å benytte. Jeg kommer muligens tilbake till dette emnet senere, så for nå nøyer vi oss med: sRGB til all skjermbruk og enkel print, AdobeRGB til profesjonell print.

  • JPG brukes til all nettbruk og digital visning av bilder. Kan også fint brukes til enkel print. Quality bestemmer hvor mye fila skal komprimeres. Høyere tall gir høyere kvalitet som gir ei større fil. Til skjermbruk er det vanskelig å se forskjell på 80 og 100, og fila blir vesentlig mindre. For geeksa: Quality Settings When Exporting JPGs from Lightroom 5.
  • TIFF gir (om ønskelig) en ukomprimert fil. Her bevarer du maksimal kvalitet i bildet, noe som gjør det egnet til profesjonell print. Disse filene for store!
  • PSD er Photoshop-filtypen og kjekk å bruke om fila skal videre inn i Photoshop.
  • DNG er Adobe sin åpne RAW-filtype. Les mer her.
  • Original gir deg originalfila.

Image Sizing

Endelig folkes! Her får du endelig muligheten til å bestemme hvor stort bildet ditt skal være! Her snakker vi om piksler! Og oppløsning, DPI og PPI.

Eksempel: I skrivende stund er maksimal bildestørrelse på Facebook 2048 piksler på lengste side. Om du laster opp et bilde fra Nikon D810 (36 megapiksler - 7.360 x 4.912) vil Facebook skalere det ned. Det vil med andre ord ta unødvendig lang tid å laste opp det massivt store bildet, bare for at Facebook skal skalere det ned. Like greit å skalere det til 2048 piksler med en gang. 

Resize to Fit lar deg bestemme størrelsen på bildet du eksporterer. Til Facebook vil jeg f.eks. bruke Long Edge = 2048 piksler.

Merk deg at du her kan oppskalere bildet ditt! Om bildet ditt opprinnelig var på 3.000x4.000 piksler og du velger Long Edge = 5.000 piksler, vil Lightroom oppskalere bildet ditt. Kryss av for Don't Enlarge om du ikke ønsker dette.

Så var det dette med oppløsning (Resolution, DPI, PPI etc) da. Dette er et avansert emne som jeg kommer tilbake til med en egen artikkel senere. Foreløpig gjør vi det enkelt: 72 pixels per inch for all skjermbruk, 300 pixels per inch til print. For de som har lyst til å virkelig lese seg opp på dette, anbefaler jeg boka The Digital Print av Jeff Schewe.

Output Sharpening

Her kan du velge å la Lightroom legge på skarping basert på hva du skal bruke bildet til. Bilder til print trenger mer skarping enn de som skal vises på skjerm. Alle bilder må skarpes!

Metadata

Ønsker du ikke at alle stikkordene du har lagt inn i bildet skal bli med? I denne fanen velger du hva slags metadata som skal ligge i bildefila. Om du lar denne stå på All Metadata, vil all informasjon du har lagt inn i bildet (stikkord, tittel, rating, bildetekst etc.) følge med i fila. Ønsker du ikke dette, kan du velge Copyright Only.

Watermarking

Her kan du legge på vannmerke på bildet. Ved å gå til Edit Watermarks, kan du velge utseende og størrelse på vannmerket.

Post-Prosessing

Denne er selvforklarende.

Eksport presets

Når du har fylt ut fanene med dine ønsker, kan du lagre denne oppskriften for bruk senere. Velg Add på venstresiden av Eksport-vinduet, og gi den et fornuftig navn.

Her har du noen eksempler på eksport-presets:

  • Nettbruk (Facebook / e-post): JPG - qual 80, sRGB, Størrelse: Longside 2048 piksler, Sharpen for screen (Standard)
  • Print: TIFF - compression none, AdobeRGB, Størrelse: maks (deaktiver Resize to Fit), Sharpen for Print matte eller glossy papir
Stikkordeksport

Kommentér