Lightroom - ofte stilte spørsmål

Jeg har holdt mange kurs i Lightroom i løpet av de siste årene, og dette er de oftest stile spørsmålene (OSS).

"Jeg vil gjerne teste ut Lightroom, men er rett for at det kommer til å flytte på bildene mine, eller ødelegge systemet jeg har nå. Hjelp!!"

Lightroom import add

Lightroom import add

Ikke noe problem! Du kan importere bildesamlingen din trygt inn i Lightroom ved å velge Add øverst i import-vinduet. Add lar filene ligge der de er - legg merke til at Destination-fanen nederst til høyre nå er borte. Les mer om import i Lightroom her.

"Jeg skyter RAW+JPG, men får bare ett bilde inn i Lightroom"

Lightroom importer jpg

Lightroom importer jpg

Om du ønsker å importere inn begge filene, kan du aktivere dette i Lightroom -> Innstillinger / Preferences-> General -> Import Options.

"Hva skjer med de fargegreiene når jeg trykker på tastene 6, 7, 8 og 9?"

Lightroom fargemerking

Lightroom fargemerking

Fargekodene er en visuell heads-up til deg som kan bety akkurat det du vil! Privat bruker jeg for eksempel grønn (8) når jeg publisert et bilde på Instagram. Rødt betyr at det er et bilde jeg har solgt til noen. Gul betyr "Det bilde har jeg en plan for, tror jeg. Kanskje.." Setter bildet på hold. Finn et system for fungerer for deg. Ler mer om organisering her.

"Bør jeg kjøpe eller abonnere på Lightroom?"

I butikken koster Lightroom ca. 1.400 kroner (feb. 2017), mens abonnementet fra Adobe koster 117,50 pr. mnd.

Fordeler kjøpe:

  • Sannsynligvis billigere i lengden.

Fordeler lease:

  • Photoshop inkludert i prisen.
  • Fremtidige oppdateringer inkludert.

"Ødelegger Lightroom bildene mine?"

Absolutt ikke! Lightroom jobber aldri direkte mot bildene dine. Det verste du kan gjøre med et bilde i Lightroom, er å slette det.

"Hvor lagrer Lightroom bildene mine?"

Du bestemmer helt selv hvor Lightroom lagrer bildene dine under importen. I fanen "Destination" nede til høyre i import-vinduet kan du sette hvor bildene lagres. Les mer om import av bilder i Lightroom her...

"Hvor mange maskiner kan jeg installere Lightroom på?"

Lisensen på Lightroom er "1 bruker - 2 maskiner". Du kan m.a.o. installere Lightroom på to maskiner du eier — f.eks. en bærbar og en stasjonær maskin.

Noe annet du lurer på?

Legg gjerne igjen spørsmål i kommentarfeltet under!

 

 

1 comment

  1. Øyvind Ek 10 juni, 2019 at 11:04 Svar

    Hei, Jeg har Lightroom 6.14 og får med jevne mellomrom opp følgende: “Adobe Application Manager Utilities” er ikke optimalisert for Magen og må oppdateres. Det står videre at det ikke vi fungere med framtidige versjoner. Min versjon er kjøpt i butikk og jeg får ikke oppdatert Lightroom lenger. Spørsmålet er om jeg må over på abonnement ?

Kommentér