Lightroom organisering

Hva er Lightroom og er det for meg?

Organiserer du bildene dine manuelt i mapper? Har du begynt å miste kontrollen på bildene dine? Lightroom kan være løsningen!

Mange lever vel og lenge i sin "flytte filer rundt i Finder/Windows Utforsker. Men er man en ivrig fotograf, ender man en dag opp med altfor mange bilder!

Symptomer kan være:

  • "Ja, dere skal få se bildene fra ferien, jeg skal bare slette de dårlige først.". Og denne jobben tar lang tid!
  • "Hadde jo vært morsomt å være med i den fotokonkurransen, men hvor ligger det bildet av den blå ballongen?".
  • Utfordringen "Finn frem alle bilder du har av én konkret person" gir deg frysninger.

Kjenner du deg igjen? Du trenger en bedre løsning på organisering og (sannsynligvis) redigering av bildene dine!

Lightroom CC - Bibliotek

Lightroom CC - Bibliotek

Hva er Lightroom?

Lightroom er et tilnærmet komplett verktøy for fotografer, og dekker områder som organisering, redigering, print og publisering på nett. Du kan til og med lage bøker i Lightroom!

Hvordan kjøpe Lightroom

Lightroom kan kjøpes i butikk i DVD-utgave (koster ca. 1.400 kroner). Alternativt kan man lease programmet fra Adobe. Per dags dato (19. mai 2015) får man Lightroom OG Photoshop CC til kr. 94 kr. per måned fra Adobe.no. Trenger man kun Lightroom er det billigst i lengden å kjøpe DVD-versjonen, men trenger man Photoshop CC i tillegg, gå for leasning.

Organisering i Lightroom

Ved hjelp av stikkord, rating ( 1 - 5 stjerner), fargekoding, virtuelle mapper, virtuelle kopier og organisering av stikkord har man alle muligheter tilgjengelig for å rydde opp i bildesamlingen din. Men dessverre får man sjeldent noe gratis her i livet, så Lightroom krever litt egeninnsats for å komme i mål.

Redigering i Lightroom

Der man tidligere åpnet bilder i et egnet(?) redigeringsprogram for å redigere, har man i Lightroom alt samlet under ett tak. Man trenger faktisk nesten aldri forlate Lightroom! RAW-filer og JPG om hverandre med samme redigeringsverktøy!

Arbeidsflyt og effektivitet

Lightroom er et meget effektivt program å bruke når man kommer inn i rytmen. Det er lagt opp bra med tastatursnarveier, og man lagre presets (oppskrifter) på redigeringer, eksport av bilder og import av bilder. Ved å organisere stikkord i hierarki og legge inn synonymer til stikkord vil også denne jobben gå kjappere unna!

>> Hvordan importere bilder i Lightroom

1 comment

Kommentér