Lightroom komprimering JPG

JPG-komprimering i Lightroom

Hvor hardt kan du komprimere JPG og fortsatt få akseptabel bildekvalitet for nettbruk? Les videre for å se hvilken JPG-komprimering du bør bruke.

Hvorfor bry seg om JPG-komprimering?

 

Store tunge bilder gjør at det tar lang tid å laste inn nettsiden din. Og tar det lang tid å åpne nettsiden, mister du besøkende! Folk forventer nå at alt på nettet skal lastes lynkjapt, samtidig som at bildene dine skal se like bra ut på små smarttelefoner, 27" retina-skjermer OG 60" TV'er! Hastigheten på nettsiden din vil også påvirke hvor grei Google er med deg. Raskere side = bedre Google-plassering! Husk også at en betydelig del besøk kommer fra smarttelefoner som ofte ikke har lynkjapt internett.

Hvis du driver en bildetung nettside, f.eks. fotoblogg, kan forsiden din fort bli stor. 15 - 20 bilder i maks kvalitet vs. En god nok JPG-komprimering kan bety en forskjell på 60% - 80% i størrelse.

Bildestørrelse (i piksler) er også avgjørende når det kommer til hvor tunge bildene dine blir. Det er liten vits å legge ut et bilde med 24MPX (f.eks. 6000 x 4000 piksler), da det ikke er noen skjermer i dag som kan vise alle disse pikslene. Men man må ta høyde for teknologien som kommer! Mange skjermer og telefoner i dag viser HD-oppløsning, så rundt 1920 x 1080 piksler. Men 4K er på full vei inn, med oppløsning rundt 4096 x 2160 piksler. Om noen år kommer 8K med sine 7680 × 4320 piksler. Riktig JPG-komprimering lar deg legge ut store nok bilder (ref. piksler) uten at siden din tar en evighet å laste!

 

Testprosedyre

  1. Originalfil (RAW) ble eksportert ut i 10 forskjellige JPG-kvaliteter (10, 20, 30, ...).
  2. Disse JPG'ene ble så importert inn i Lightroom igjen, beskjært for utstnitt, og eksportert ut i JPG (100 kvalitet).

 

Filstørrelser

Filstørrelsene under er fra de 10 eksporterte filene i steg 1 over.

 

Lightroom jpg komrimering filstørrelse

Lightroom jpg komrimering filstørrelse

 

Testbildet

Fra søndagsmarkedet på Grünerløkka.

DSC02513_sRGB_jpg_100-2

 

Utsnitt 1

Klikk på bildet for å se det stort, og bla med piltastene på tastaturet. Legg merke til hvor bra skarpheten holder seg gjennom de forskjellige komprimeringene.

Utsnitt 2

Klikk på bildet for å se det stort, og bla med piltastene på tastaturet. Legg spesielt merke til detaljene i de uskarpe områdene i bildene.

 

Hele bildet

Utsnittene over kan gi et feil bilde av situasjonen. Det er nok få som zoomer seg inn i bildet for å sjekke skarpheten på bildet. Bildene under er skalert til langside = 1000 piksler, i JPG 40 og JPG 100. Det gir filstørrelser på 115KB og 400KB. De ser rimelig identiske ut, og besparelsen er på ca. 70%!

Lightroom JPG-eksport, kvalitet 50, skalert

Lightroom JPG-eksport, kvalitet 50, skalert

Lightroom JPG-eksport, kvalitet 100, skalert

Lightroom JPG-eksport, kvalitet 100, skalert

Konklusjon

Som du ser av eksemplene over kan vi komprimere bildene ganske mye uten synlig tap av kvalitet. Ved å bruke en JPG-komprimering på 40 eller 50 kan du fort spare 80% på bildestørrelsen noe som blir MYE data på en bilderik nettside!

Ved all annen bruk enn skjermvisning, bør må du bruke en bedre kvalitet. Skal du printe bilder, eksporterer du alltid i kvalitet 100 (eller TIF for fineart-print).

Kommentér