Lightroom organisering

Organisere bilder i Lightroom

Ved å organisere bilder (og video) i Lightroom kommer du til å glede deg mer over de, dele de mer og du gjør backup enklere! 

https://youtu.be/a2Eufk6pC5w

Hvorfor organisere bilder?
Screen Shot 2015-08-02 at 18.34.10

"Hei Thomas! Tante Turid har bursdag snart, så kan ikke du samle sammen alle bildene du har av ho, og lage et slideshow?"

Om slike henvendelser får det til å gå kaldt nedover ryggen på deg, trenger du et bedre system for organisering av bilder! Mapper med undermapper og mapper inn-i-der-igjen, med tilhørende uendelig leting er ikke en løsning du kan bygge videre på for evig og alltid!

I Lightroom kan du enkelt filtrere og søke etter bilder ved hjelp av stikkord, dato, kamera, objektiv, lukkertid, iso og en lang rekke andre kriterier. Høres ikke dette mer fristende ut enn å bla i mapper og lete etter et bilde du tror du har ett eller annet sted?

Fordeler ved å organisere bilder i Lightroom

 • Du finner bildene du leter etter!
 • Du trenger ikke flere kopier av samme bilde. I Lightroom trenger man ikke flere kopier av samme originalfil, men du kan fortsatt lage så mange varianter du ønsker ved hjelp av virtuelle kopier. Mindre rot og harddisken kan puste lettet ut.
 • Det er mye enklere å jobbe med filer som ligger spredt utover flere harddisker.

"Hvordan finner jeg akkurat det bildet om fem år?"

Det er akkurat dette det handler om! Har du et system for bildene dine som gjør det lett å finne akkurat det bildet du leter etter? Om du ikke husker år og måned bildet ble tatt, hvor mange mapper må du bla gjennom? Ved å holde orden på bildene dine, får du større glede av de!

Arbeidsflyt for organisering i Lightroom 

En god arbeidsflyt for organisering er veien til bedre orden på bildene!

Det finnes mange måter å jobbe på i Lightroom når det kommer til organisering. Noen trenger et intrikat system med rating, fargekoding, stikkord og mapper, mens andre klarer seg med kun et par stikkord. Tar du få bilder, må du gjerne bruke mye tid på organiseringen, men det er ikke sikkert du får så mye igjen for det. Om du derimot produserer 100.000 bilder i måneden, og kun legger til ett stikkord og tror du er ferdig med organiseringen, blir det fort rot i systemet.

Hva passer for deg?

Tar du mange bilder rundt samme tema, vil rating (1 - 5 stjerner) hjelpe deg til å skille de gode bildene fra de mindre gode bildene. Når det kommer til stikkord handler alt om hva du kommer til å søke etter for å finne et konkret bilde.

Du må gjerne legge inn så mange stikkord du ønsker på bilder, det eneste det koster deg er tid. Men, det er bedre med to riktige stikkord enn 15 dårlige!

Enkel og grei arbeidsflyt for organisering av bilder

En god arbeidsflyt for organisering gjør det lettere for deg å finne bilder senere. Du vet hvordan du organiserte bildene, du vet hvordan du skal finne de!

 • Organiseringen starter allerede under importen. Legg til noen få, men velvalgte, stikkord i importvinduet. For mange vil disse stikkordene være nok.
 • Slett dårlige bilder! Dårlige bilder tar opp plass, og gjør det mindre morsomt å bla gjennom bildene.
  Gi bilder rating med stjerner om du trenger det.
 • Gi bilder stikkord! Klarer du ikke hoste opp ett eneste fornuftig stikkord til ett eller flere bilder, slett de. "Hva kommer jeg til å søke etter om fem år for å finne dette bildet?"
 • Legg utvalgte bilder i Collections / Smart Collections.
 • Gi bildene en fargekode om du trenger det. Kanskje grønt (trykk på tallet 8 på tastaturet) betyr at bildet er ferdig redigert og er klart for Facebook?

Importere bilder i Lightroom

Er du ny i Lightroom og sliter med å importere bilder? Import-prosessen kan være forvirrende i begynnelsen, men med disse enkle tipsene kommer det til å gå lekende lett!

Importere bilder fra minnekort / kamera

Lightroom kopier flytt eller legg til

De aller fleste fotografer vil nok si seg enig i at det er mer morsomt å fotografere, enn å organisere bilder. Vi koser oss med å ta bilder, og når vi kommer hjem blir det ofte til at vi kopierer bildene til datamaskinen, gjerne i den "skal organiseres senere mappen", og der blir de liggende.

Det er faktisk like lett å importere å importere bildene rett inn i Lightroom, som det er å kopiere de manuelt til maskinen! I tillegg kommer du godt i gang med organiseringen!

Hva er så stegende ved import fra minnekort til Lightroom?

 • Om du har Lightroom åpen idet du kobler til kamera eller minnekort, kommer du rett til importvinduet. Hvis ikke, velger du "Import" nede til venstre i Library-modulen.
 • Sjekk at minnekortet ditt er valgt under Source, og at "Include subfolders" er aktivert.
 • Importer alle bilder! Det er enklere å slette de dårlige bildene senere.
 • "Destination" på høyresiden bestemmer hvor bildene blir lagret på datamaskinen. Om du aldri forandrer denne, vil alle bildene dine heretter bli importert til samme sted.

Her er et lite tips som kan spare deg for mye tid senere!

Lightroom apply during importLightroom apply during import

Prøv så langt det er mulig å legge til et par stikkord på bildene du importerer!

Under "Apply During Import" i importvinduet kan du legge til stikkord! Disse stikkordene blir lagt til all bildene du importerer i denne runden.

Så har du vært på helgetur til Roma og alt du importerer er fra denne turen, legg til stikkordet "Roma". Dette gjør det lettere for deg senere å finne akkurat disse bildene.

I mange tilfeller vil stikkordene du legger til under importen være alt du trenger, og du er så godt som ferdig med organiseringen.

https://youtu.be/9LPzNDOan1A

Importere bilder som ligger på harddisken (intern og ekstern harddisk)

Har du tatt steget over til Lightroom, og ønsker å bruke det fullt ut, må du også importere dine eksisterende bilder inn i Lightroom. Dette gir deg mulighet til å organisere, redigere og søke i alle dine bilder!

"Men jeg vil ikke at Lightroom skal rote til systemet jeg allerede har i arkivet mitt!"

Du har brukt lang tid på å organisere arkivet ditt i mapper og undermapper, og er redd for at Lightroom kommer til å rote det til?

Heldigvis gjør Lightroom det lett for oss å importere bilder uten å flytte på filene!

 • I importvinduet velger du mappen med bilder du ønsker å importere under "Source" på venstre side. Husk å aktivere "Include subfolders" om du ønsker å ta med eventuelle undermapper.
 • Velg "Add" som importmåte! 
 • Klikk import.

Add-funksjonen importerer bildene dine inn i Lightroom, men rører ikke originalfilene - de blir liggende akkurat der de er!

Hva så med filer du har liggende på ekstern harddisk?

Denne importmetoden fungerer like bra til de! Da filene ikke blir flyttet eller kopiert, kan du trygt importere alle bildene dine, uten å fylle opp laptopen med bilder.

https://youtu.be/vdyX1t7f21A

Importvinduet i dybden (avansert)

Importvinduet i Lightroom gir en hel del flere muligheter enn de vi har brukt over.

File handling 

 • Build previews: Previews er de småbildene du ser til daglig i Lightroom. Da Lightroom aldri opererer på originalfilene, lager den seg en liten (eller stor) kopi av bildet under importen. Her bestemmer du hvor stor denne kopien skal være. Minimal går kjappest. Når du skal redigere bildet, lager Lightroom en fullkopi (1:1). Embedded & Sidecar vil hente previewen fra selve filen, om du f.eks. har redigert bildet i Photoshop, og previewen ligger integrert i fila. Standard er en mellomstørrelse mellom minimal og 1:1. Denne størrelsen kan du sette i "Catalogue Settings".
 • Build Smart Previews: Les mer om Smart Previews her.
 • Don't Import Suspected Duplicates: Glemte du å slette minnekortet før du fortsatte å fotografere? Ikke noe stress! Denne haka sørger for at Lightroom ikke importerer samme bildet to ganger. En liten obs dog: har du i mellomtiden slettet bildet fra Lightroom, vil det bli importert på nytt...
 • Make a Second Copy To: For de som er superopptatt av å ikke miste bilder! Legg en kopi av bildene til backupdisken med en gang.
 • Add to Collection: Legg bildene du importerer rett inn i en Collection, så har du tyvstartet litt på organiseringen.

File renaming

Lightroom file renaming

Her kan du velge å gi filene et nytt navn da filnavnene som kameraene velger (DSC_0957.NEF) ikke er særlig beskrivende. Selv bruker jeg ikke denne da det er ytterst sjeldent man forholder seg til filnavn i Lightroom. Jeg setter heller filnavn under eksporten av bilder. Om du går aktiverer denne, velger Template -> Edit, kan du lage ditt eget oppsett, som f.eks. ligner et oppsett du har på tidligere filer.

Apply During Import

Lightroom apply during importLightroom apply during import
 • Develop Setting: Her kan du velge å legge til en Develop Setting under importen. Har du en oppskrift på sorthvitt du skal bruke på alle bildene? Legg den til med en gang! Jeg har en Develop Setting som aktiverer Lens Profile Correction, og setter Camera Calibration -> Profile til standardvalget mitt. Dette er korrigeringer jeg gjør på absolutt alle bilder, så like greit å få det gjort med en gang. For å bruke denne, lager du en Preset i Develop-fanen som inneholder de valgene du ønsker, og velger denne preseten i fanen her.
Lightroom metadata preset
 • Metadata: Her kan du lage deg en preset som inneholder informasjon om deg som fotograf. Navn, adresse, lisensinformasnon etc. Dette vil ikke stoppe folk fra å stjele bildene dine om de ønsker det, men de ærlige der ute kan få tak i deg basert på informasjonen du legger inn her. Husk at all informasjon du legger inn her, legges inn i alle bilder du importerer, og videre ut når du eksporterer! Selv har jeg to presets, en for privatbilder, og en for jobb-bilder. Forskjellen på de to er hvor streng lisens jeg har på bildene. Du kan lese mer om lisenser her.
 • Keywords: Her legger du inn noen få stikkord som gjelder for alle bildene du importerer i denne runden. Disse stikkordene skal gjøre det enklere for deg å finne akkurat disse bildene når du engang senere finner det fornuftig å gjøre den faktiske organiseringen av bildene (for meg betyr dette ofte utpå høsten engang). Tenk: "Hva kommer jeg til å søke etter senere for å finne alle disse bildene".

Destination

Lightroom import destination

Og endelig kom vi til HvorOm du ikke ser denne fanen, er det fordi du har valgt Add (Legg til) under Hvordan. Siden filene ikke blir flyttet, trenger du ikke oppgi en destinasjon.

Standardoppsett i Lightroom er å organisere filene i "Mine bilder" / "Bilder" mappa, etter årstall, måned, dag. Det blir mye mapper, men det gjør ingenting! Jeg vil sterkt anbefale de aller fleste å ikke forandre dette oppsettet! Det er meget sjeldent vi forholder oss til de "fysiske" mappene bildene ligger i i Lightroom, men vi trenger det bl.a. når vi skal flytte filer fra maskinen ut til ekstern harddisk grunnet plassmangel. Har vi da filene liggende i mapper basert på dato, går denne jobben mye greiere.

Det kan også være at du ønsker  å importere bildene rett til en ekstern harddisk. Da velger du rett disk under Destination, og Lightroom vil legge orginalfilene der. Husk at det du velger her blir stående til neste gang du importerer!

Slett de dårlige bildene!

Lightroom sletting av bilder
Før og etter tastatursnarveien Shift+Tab

Bilder du aldri kommer til å bruke tar opp plass. I tillegg "ødelegger" det for gleden ved å vise frem, og bla gjennom, bildene fra f.eks. ferien.

Det er flere måter å slette bilder på i Lightroom. Backspace / delete på tastaturet sletter bilder. Ved å holde inne cmd (Mac) / ctrl (Win) eller Shift, kan du velge flere bilder og slette alle med en gang.

En noe kjappere måte å gjøre denne jobben på, innebærer et par tastatursnarveier. Først vil jeg anbefale å maksimere "arbeidsbordet" i Lightroom. Vi trenger ikke sidepanelene når vi skal slette, så ved å trykke Shift+Tab, fjenes alle paneler og vi får bedre plass til bilder (se ill.)! Deretter bruker vi Thumbnails-slideren nede i høyre hjørne (ser du ikke denne slideren? trykk på t for å vise toolbar'en) til å gjøre bildene noe større. De bør være store nok til at vi kan bedømme kvaliteten på bildene, og små nok til at vi kan

Slette bilder fra maskinen, eller kun fjerne de fra Lightroom?

Slette bilder fra maskinen, eller kun fjerne de fra Lightroom?

bedømme om bildet er det beste eller dårligste av de rundt. Deretter bruker vi pilene på tastaturet til å navigere til høyreog venstre, og trykker på x (jepp, tasten for bokstaven x) på alle bilder vi senere skal slette. x setter bildet som Rejected(det får et lite sort flagg og blir noe dimmet ut). Husk at denne jobben må gå kjapt! Tar dette for lang tid, orker vi ikke gjøre jobben! Lytt til magefølelsen! Når du har jobbet deg gjennom alle bildene, trykker du Shift+Tab for å få tilbake sidepanelene, og deretter menyen Photos -> Delete Rejected Photos. Husk å velge Delete from Disk om du ønsker å slette bildene.

Organisere med stikkord i Lightroom

Stikkord er kanskje den kjedeligste jobben når det kommer til organisering, men det er også den viktigste delen av organiseringen! Lær  mer om bruk av stikkord i Lightroom i denne artikkelen.

Merkelapp-ikonet betyr at bildet har stikkord

Merkelapp-ikonet betyr at bildet har stikkord

Stikkord er vårt viktigste verktøy for å finne bilder senere. Om du er ny til Lightroom, og ennå ikke har så mange bilder i systemet, er det fristende å ta lett på denne oppgaven. "Det er jo bare å bla seg gjennom bildene". Hva med når du har 10.000 bilder i Lighroom. Eller 50.000? 100.000?

Stikkord lar oss finne bilder senere. Vi må altså legge inn stikkord  som vi kan finne på å søke etter flere år fra nå.

Stikkordene vi legger inn i Lightroom, blir også med i bildefilen når vi eksporterer ut bilder, og vil bli plukket opp av f.eks. Flickr500px, og andre bildedelingssider.

Hvilke stikkord bør du bruke i Lightroom?

Dette varierer selvsagt, men noen tips:

 • Navn på personer i bildet! Tips: Lightroom CC / 6 har ansiktsgjenkjenning.
 • Artsnavn på dyr/fugler.
 • Navn på sted (gate, by, land) om kameraet ditt ikke har GPS. Alternativt bruk kartmodulen i Lightroom.
 • Fremtredende farger og andre elementer.

Prøv å huske hvorfor du tok bildet, så bør et par relevante stikkord dukke naturlig opp.

Hvordan legge inn stikkord

Lightroom Keywording fane

Stikkord tar tid. Men det er måter vi kan gjøre jobben mer effektiv på. Stikkord legges inn via Keywording-fanen i Library.

Etter å ha valgt ett eller flere bilder, kan vi:

 • Klikke i feltet "Click here to add keywords" (tastatursnarvei Ctrl/Cmd+k) , og skrive inn stikkord. Stikkordene er kommaseparert, så
  • "Peder Ås, Lars Holm" (uten anførselstegn) gir to stikkord: "Peder Ås" og "Lars Holm".
  • "Enebakkveien, Galgeberg, Gamlebyen, Oslo" gir fire stikkord.
  • "Hyttetyr med familien til Hemsedal i påsken 2015" gir ett stikkord. Dette er ikke et godt stikkord.
 • Velge blant stikkordene under Keyword Suggestion. De ni valgene Lightoom gir oss her, blir valgt utifra flere kriterier, bl. a. hvilke stikkord bildet har fra før, og hva slags stikkord vi har brukt på andre bilder tatt i samme periode.
 • Bruke og lage egne sett med stikkord under Keyword Set. Her kan du lage egne sett til f.eks. familiebilder, dyrefoto etc.
 • Under Keyword List-fanen huke av for de stikkordene vi ønsker å legge til. Vi kan ogsåI Keyword List kan vi huke av for stikkorddra stikkord ut på bilder. En liten advarsel her: etterhvert som du får flere stikkord i denne lista, blir denne løsningen tungvindt. Du ender opp med å bruke mer tid på å lete i stikkordlista enn å faktisk legge til stikkord.
Screen Shot 2015-08-08 at 17.44.01
Screen Shot 2015-08-08 at 17.43.41

Det er også mulig å "spraye" på stikkord ved hjelp av Painter-verktøyet. Denne finner du verktøylinja (under alle bildene). Denne lar oss legge til stikkord ved å raskt klikke på bildene. Denne er kjapp i bruk om du f.eks. skal legge inn navn på personer.

Du bør også organisere stikkordene i Keyword List!

Lightroom stikkord hierarki

Jepp. Mer organisering! 

Man kan legge stikkordene i Keyword List i hierarki ved å dra de inn under hverandre. I eksemplet til høyre ser vi at Galgeberg ligger under Gamlebyen som ligger under Oslo.

Nå trenger jeg kun legge til stikkordet "Galgeberg", så får jeg stikkordene "Gamlebyen" og "Oslo" med på kjøpet! Her kan f.eks dyrefotografene lage hele arts-tre.

I tilegg kan vi legge inn synonymer til stikkord.

Synonymer til stikkord
Synonymer til stikkord

Ved å høyreklikke på et stikkord i Keyword List og velge "Edit Keyword Tag", kan vi rette opp eventuelle skrivefeil, eller legge inn synonymer. Alle disse synonymene blir søkbare. Meget greit å bruke der det finnes mange varianter av samme stikkord eller om man f.eks. også ønsker å få med latinske navn på dyr.

Noen tips når det kommer til stikkord

 • Skal du bruke entallsform eller flertallsform? Et tre, eller trær? Eller skog?
 • Skal du bruke norske eller engelske stikkord? Jeg legger ut en del bilder på nett, og bruker ofte engelske stikkord.
 • Det heter stikkORD, ikke stikkSETNINGER. "Hyttetur med familien til Hemsedal påsken 2015" er ikke et stikkord. Trenger du å kunne søke på ordene "med" og "til"? Bruk i stedet "Hyttetur, Hemsedal". Dato ligger allerede i bildefila.
 • Bruk hierarki i Keyword List og synonymer for alt det er verdt. Kan spare deg for mye tid!
 • Stikkord skal hjelpe deg å finne bilder senere! Ett stikkord er bedre enn ingen. Bruk så mange stikkord du ønsker. Stikkord tar ingen plass, det tar kun tid å legge de til.

Organisere med rating

Lightroom rating og stjerner

Noen vil ha brukt for rating på bildene. De dårlige får én stjerne og de gode får fem stjerner. Eller, de gode får én stjerne, resten får ingen stjerner. Noen bruker ikke rating og stjerner i hele tatt.

Rating gir deg mulighet til å skille klinten fra hveten! Ja, selvsagt er ALLE bildene av den førstefødte bra bilder, men noen er bedre enn andre. Noen bilder er bedre som hovedbilde på blogginnlegget, andre gjør seg mer som mindre illustrasjonsbilder.

Det er meget enkelt å sette rating! Ønsker du å gi én stjerne til et bilde, trykk på tallet 1 på tastaturet. 2gir to stjerner. 3 gir... vel, du skjønner tegninga nå. Ønsker du å fjerne ratingen, eller nulle den ut? Trykk på tallet 0.

Organisere bilder i Collections

Lightroom Collections

Collections er mapper som kun finnes i Lightroom. Bilder som legges i en Collection tar ikke opp noen ekstra plass, da det blir ikke laget noen kopi av bildet, men kun opprettet en snarvei til bildet.

Man oppetter en Collection ved å klikke på pluss-tegnet i Collection fanen på venstre side i Library-modulen.

Tips til bruk:

 • Samle bilder til en bok
 • Holde orden på bilder som er publisert på blogg eller Facebook
 • De beste bildene av barnebarna

Søke etter bilder i Lightroom

Lightroom metadata filter

Søking etter bilder, eller filtrering noe mer korrekt sagt, er meget enkelt i Lightroom. Samtidig  kan det være en frustrerende opplevelse i begynnelsen, så la oss dekke det grunnleggende.

Lightroom filter bar

I Library-modulen finner man følgende rad nesten øverst, rett over bildene. TextAttribute og Metadata. Ved hjelp av disse tre verktøyene kan man filtrere bildene i den visningen man er i.

- Arg! Jeg finner ikke bildet jeg leter!!

Filtrene filtrerer de bildene man ser i Library i det man starter søket! Er jeg i en collection, og filtrerer på et stikkord som ingen av bildene i den collection har, får jeg ingen treff. Prøver jeg å filtrere på bilder med 5 stjerner i en collection hvor ingen bilder har 5 stjerner, får jeg ingen treff.

Her prøver jeg å filtrere på stikkordet "japan" i en collection (2 "Oslo360") hvor ingen av bildene har dette stikkordet.

Her prøver jeg å filtrere på stikkordet "japan" i en collection ("Oslo360") hvor ingen av bildene har dette stikkordet.

Filterer jeg istedet på "frogner" får jeg treff på to bilder, som begge har stikkordet Frognerparken.

Filterer jeg istedet på "frogner" får jeg treff på to bilder, som begge har stikkordet Frognerparken.

Husk å alltid å gå til All Photographs under Catalog-fanen på venstre side i Library-modulen før du begynner å filtrere! Da er du sikker på å finne de bildene du leter etter!

Lightroom All Photopgraphs

La oss så se hva de forskjellige filtrene lar oss gjøre!

Text filter

Lightroom text filter

Dette er kanskje det vanligste filteret å bruke! "Any Searchable Field" betyr kort og godt at du søker i alt som kan søkes i! Stikkord, kameratype, tittel etc. Du kan også begrense denne til f.eks. kun søke i stikkord e.l. om du ønsker dette.

Attribute

Lightroom attribute filter

Jeg filtrer på bilder merket med grønt

Under Attribute kan vi filtrere på flagg, rating, fargekoding og hva slags fil man leter etter (original, virtuell kopi eller video).

Klikker du f.eks. på stjerna til venstre, filtrerer du på alle bilder med én eller flere stjerner. Velger du stjerna til høyre, får du alle bilder med 5 stjerner. For å deaktivere stjernesøk, klikker du på den samme stjerna på nytt. Du kan også selvsagt her velge å filtrere på alle bilder merket med hvitt plagg (P), med 4 stjerner som er merket med grønt. Dette er et rimelig avansert filter.

Metadata

Lightroom metadata filter
Lightroom metadata filter valg

Metadata-filteret gir oss en rekke verdier vi kan filtrere blant. Denne er typisk brukt til å filtrere på et spesielt tidsrom, kameratype etc. På bildet over har vi fire kolonner vi kan filtrere med. Disse kan vi f.eks. bruke til å finne alle bilder tatt i 2015, med Nikon D800 og 24-120mm, som er merket med blått.

Man kan forandre hva kolonnene skal vise ved å klikke på kolonnetittelen, og velge blant en lang liste metadata. Man kan også legge til flere kolonner om man trenger det.

Også alle samtidig!

Om du bruker ett av filtrene, f.eks. søker etter et ord i Text-filter, og klikker på Attribute, får du muligheten til å bruke denne samtidig. Kan kan du legge til et filter på f.eks. 4 stjerner. Klikker du så på Metadata, kan du også bruke denne samtidig med de to andre. Kanskje du ønsker å begrense søket til en bestemt periode.

Kjære Lightroom! Gi meg de beste bildene (5 stjerner) fra 2014 tatt i Oslo (stikkord "Oslo") av arkitektur (stikkord "arkitektur") som jeg ikke har solgt til noen (ikke merket med rødt). Og det kan ikke være fra Frogner (Text -> Does not include "Frogner").

Takker og bukker!

Noen tips og triks til slutt:

 • Husk å fjerne alle filtre når du er ferdig. Det er lett at et lite "fillefilter" ligger aktivt.
 • Filtre forsvinner når du går inn i en annen collection. Bruk hengelåsen for å forhindre dette.
 • Rett til venstre for hengelåsen kan du lagre presets for søk du gjør ofte.

Smart Previews i Lightroom

Lightroom Smart Previews
Under histogrammet i Library-modulen kan man se om bildet har en Smart Preview

Smart Previews er en ganske snedig funksjon i Lightroom. Smart Previews lar oss redigere bilder som ikke ligger lagret lokalt på maskinen.

"Arg! De store RAW-filene spiser opp all lagringsplassen min!!!"

Etterhvert som man får et anstendig antall bilder i Lightroom, må de fleste av oss begynne å forholde oss til eksterne harddisker. Vanligvis vil man da flytte de eldste bildene (de det er minst sjanse for at man trenger i nær fremtid) bort fra den bærbare maskinen og ut på en ekstern harddisk eller stasjonær maskin. Ulempen med dette er bl.a. at man ikke kan redigere bilder som ikke ligger lokalt lagret.

Ved å velge Smart Preview for et bilde,  lager Lightroom en lettvekt-variant av bildet vårt. Vesentlig mindre enn selve RAW-fila, men noe større enn en vanlig preview. Denne Smart Preview'en kan vi redigere på vanlig måte. Neste gang Lightroom kommer i kontakt med de eksternt lagrede bildene (f.eks. neste gang man kobler til den eksterne harddisken), vil alle forandringene automatisk bli synkronisert over.

Hvordan lage Smart Previews av bildene dine?

 • Under importen: Huk av for "Build Smart Previews" under File Handling fanen.
 • Etter importen: I Library-modulen, velg alle bildene du ønsker å lage Smart Previews på, gå til menyen Library -> Previews -> Build Smart Previews.

Importere som DNG i Lightroom

De aller fleste kameraprodusentene har sine egne filtyper når det kommer til RAW-filer. Nikon sine heter NEF, Canon har CR2, Sony har ARW osv. Felles for alle er at dette er en filtype som hver produsent eier, og kontrollerer.

DNG (Digitale Negative) ble lansert av Adobe i 2004 og er en åpen standard for RAW-bilder. Tanken bak var bl.a. at en åpen standard vil være mer fremtidsrettet og bedre med tanke på langtidsarkivering av bilder. Hvordan kan vi være sikre på at det finnes programmer som kan åpne rawfiler fra Nikon D70 om 100 år? Man kan si det samme om DNG-formatet, men gjengs oppfatting er at åpne standarder overlever bedre enn lukkede standarder.

Så, bør du importere som DNG i Lightroom? La oss ta den berømte for/mot lista:

Fordeler med å importere som DNG i Lightroom:

 • (sannsynligvis) Mer fremtidsrettet!
 • Filene blir ca. 15-20% mindre, uten at det går ut over kvaliteten.
 • Med Lightrooms "Embed Fast Load Data" (Preferences -> File Handling) blir all metadata (stikkord, redigering etc.) skrevet rett i fila, så Lightroom blir kjappere. Om Lightroom-biblioteket skulle kræsje fatalt, er det også en fordel at hver fil inneholder all informasjon vi har lagt til.
 • Filverifikasjon som kan si ifra om en fil er korrupt eller ikke.

Ulemper med å importere som DNG:

 • Det finnes ingen vei tilbake! Vel, nesten. Man kan velge å inkludere den originale RAW-fila i DNG-fila (Preferences -> File Handling -> Embed Original Raw File), men da dette resulterer i at fila blir dobbelt så stor, er dette uaktuelt for de fleste. De aller fleste større progammer for fotoredigering og organisering har støtte for DNG, men ikke alle. Man blir m.a.o. bundet til f.eks. Lightroom.
 • Kamera-spesifike egenskaper i RAW-fila. På mitt Nikon-kamera kan jeg aktivere Active D-Lightning som er en funksjon som øker øker detaljene i skygge og høylys. For å nyttegjøre seg av dette, må jeg redigere RAW-filene i Nikon sitt eget redigeringsprogram Capture NX-D. Dette er ikke støttet i Lightroom. Men har jeg ekstremt vanskelige bilder, kan jeg laste de inn i Capture NX-D og fikse det der. Konverterer jeg til DNG mister jeg denne muligheten.

Hva gjør undertegnede?

Selv bruker jeg ikke DNG-formatet. For meg veier ikke fordelene ved mindre plass og noe kjappere Lightroom opp for at jeg mister informasjon i RAW-fila. Selv om jeg ytterst sjeldent bruker andre programmer enn Lightroom og Photoshop, liker jeg å ha muligheten til å bruke Capture NX-D når det trengs.

Det som måtte bli min største grunn for å bytte over til DNG må være arkivering for fremtiden. Men jeg tror sjansen for at mine RAW-filer fra Nikon, Canon og Sony (jepp, jeg er glad i kameraer) ikke skal kunne åpnes i fremtiden er liten. Håper jeg...

Interessant lesning:

Why I Stopped Using the DNG File Format

Flytte filer i Lightroom til ekstern harddisk

Hjelp!! Jeg har ikke mer ledig plass på maskinen!!!

Du viste jo at det kom til å skje en dag. Din lekre lille PC har en lynkjapp, men bitteliten harddisk. Kameraet ditt tar 10 bilder i sekundet, 40 MB pr. bilde og vi fyller opp det ene 64GB minnekortet etter det andre. Det er jo ikke rart maskinene våre blir fylt opp!

Bare slapp av...

Pust!

Ignorer alle de skumle meldingene fra maskinen.

" JEG ER SNART TOM FOR LAGRINGSPLASS!!!"

La oss flytte filer i Lightroom ut på en ekstern harddisk!

Det vi gjør med metoden under, er å flytte originalfilene ut på en annen harddisk, men beholde referansen til bildene i Lightroom. Ved å flytte filene i Lightroom, vet Lightroom hvor filene havner og du slipper tull med filer som er borte.

Punkt 1. Du trenger en ekstern harddisk! Ingen stor overraskelse der.

Punkt 2. Lag en mappe på den eksterne disken og gi den navnet "Lightroombilder". Eller noe tilsvarende.

Punkt 3. I Folders-fanen i Library-modulen trykker du på pluss-tegnet, og velger "Add Folder". Velg så å legge til mappen du nettopp lagde på den eksterne harddisken.

Mappa "Lightroombilder" på "Ekstern harddisk" er nå tilgjengelig i LightroomMappa "Lightroombilder" på "Ekstern harddisk" er nå tilgjengelig i Lightroom

Punkt 4. Nå som mappa på den eksterne harddisken er tilgjengelig i Lightroom, kan vi flytte filer og mapper under Folders-fanen fra den lokale harddisken (på bildet over heter min harddisk "Macintosh HD") ut til den eksterne harddisken og mappen "Lightroombilder".

Lightroom flytte filer
Lightroom spør om du er helt sikker på at du ønsker å flytte filer
https://youtu.be/ZFgCElU_JGM

Stikkordorganisering

2 comments

 1. Bjørn R Bergersen 3 august, 2017 at 21:44 Svar

  Hei, jeg ønsker å eksportere bilder fra LR i min MAC 27 til en minnepenn via USB porten på Macen. Har prøvd å gjøre det via preset i LR, men får det ikke til. På forhånd stor takk hvis du kan bidra her.

Kommentér