Redigere bilder i Lightroom

 

Redigerings-modulen i Lightroom ligner, ikke overraskende, på det man finner i tilsvarende programmer. Man har alle verktøyene en fotograf trenger; hvitbalanse, eksponering, beskjæring, skarping, støyfjerning osv. Her finner du en liten oversikt over hva de forskjellige fanene inneholder.

Noen punkter om redigering av bilder i Lightroom:

  • Man trenger ikke lagre noe - Lightroom holder hele tiden rede for hva du gjør.
  • Ikke vær redd for å leke rundt. Du kan alltid trykke Reset nede til høyre og komme tilbake til originalbildet. Lightroom forandrer aldri originalfila!
  • Rekkefølgen på fanene på høyresiden er ikke tilfeldig. Start på topp, og jobb deg nedover. Noen av prosessene er tunge for maskinen, så det er best å legge de på til slutt (f.eks. Lens Corrections).
  • Bruk Presets for alt det er verdt! Her kan du spare mye tid!

Noen punkter om redigering av bilder generelt:

  • Rediger med tanke på hva du skal bruke bildet til. Et bilde som skal printes i 70x100 cm fortjener en helt annen arbeidsprosess enn de 200 feriebildene som skal ut på Facebook.
  • Alle bilder bør fortjener bli redigert!
  • Alle bilder bør skarpes! Du kan ha verdens skarpeste objektv, men uten å legge på skarping får du ikke den skarpheten du har betalt gode penger for!
  • Det aller  meste du gjør av redigering er basert på det du ser på skjermen din. Om skjermen din viser feil farger, er det vanskelig å fikse fargene i bildet. Kanskje du må kalibrere skjermen din, eller kjøpe en kjempedyr fotoskjerm?

La oss så hoppe i det!

Her finner gode tips om hvordan redigere bilder i Lightroom!

Hvordan beskjære bilder i Lightroom. Her finner du alt som har med høyde-bredde-forhold å gjøre. Skal bildet passe inn i en ramme på 13x17 cm? Vises på en TV i 16:9 format?

Hvordan fjerne støv. Punkt 1: Rens sensoren din! Punkt 2: gå hit for å se hvordan du kan fjerne støvflekker og andre ulumskheter på bildene dine.

Hvitbalanse. Sliter du med gul-oransje innebilder? Fargestikk? Er guttungen spysykgrønn i ansiktet?

Hvordan jobbe med eksponering i Lightroom. Er bildet undereksponert eller overeksponert? Er skyggene for mørke, eller himmelen helt hvit?

Hvordan jobbe med farger i Lightroom. Vil du ha mer farger? Mindre farger? Ingen farger? Fjerne fargestikk? Hva er det nå denne Camera Calibration fanen gjør??

Skarping og støyfjerning i Lightroom. Meeeget viktig med skarping folkens!

 

Kommentér