Slik tar du backup av bildene dine!

Ved å følge noen enkle steg, kan du være sikker på å aldri miste noen bilder eller annen viktig data! Du trenger kun en ekstern harddisk og tipsene under for å begynne å ta sikker backup av bilder og andre viktige dokumenter.

Hvorfor ta backup av bilder?

Det er bare et spørsmål om tid før harddisken din går i stykker! Det kan være i morgen, om et år eller om ti år. Det eneste sikre er at en eller annen gang blir den ubrukelig. Harddisker er ikke bygd for å vare evig!

I tillegg har vi "søle-kaffe-over-PC'en"-trusselen, "glemme-igjen-PC'en-i-sikkerhetskontrollen"-forglemmelsen og "jeg veltet-min-eksterne-harddisk-og-nå-lager-den-rare-lyder"-episoder.

Om du ikke har en dobbelkopi av all viktig data på en annen harddisk eller tilsvarende, er det bare et spørsmål om tid før du mister alt!

Backup vs. permanent arkivering

Med backup menes kopi av filene som også ligger på PC'en. Ved å kopiere filene ut på en ekstern harddisk, vil alt ligge på fysisk to harddisker!

Med permanent arkivering menes lagring av filer som ikke lenger ligger på PC'en. Her kreves en annen strategi, da det ikke holder å kopiere de ut på én harddisk (NÅR den eksterne harddisken går i stykker er alt borte).

Automatisk backup vs manuell filbehandling

En automatisk backup er å foretrekke, da systemet hele tiden vil holde orden på hva som er kopiert og ikke. Når du forandrer en fil, blir denne automatisk tatt Time-Machinebackup av.

Mac-brukere: Sjekk ut Apple Time Machine

Windows-brukere: Ta en titt her

 3 strategier for backup

Det er flere måter å sette opp en backupløsning. Faktorer som pris, grad av sikkerhet og hvor strukturert man er spiller inn.

1 - Kopiere filer til ekstern harddisk

Dette er den mest grunnleggende form for backup, og et absolutte minimum for å bevare filer. Her kopierer vi regelmessig viktige filer ut på en ekstern harddisk.

  • Fordeler: Når PC'en din kræsjer/går i stykker etc., så har du en kopi av filene på harddisken.
  • Ulemper: Denne løsningen sikrer ikke mot brann, innbrudd eller andre hendelser så lenge backup-harddisken står ved siden av PC'en. Brenner huset ned, går både originalen og kopien opp i flammer.

 

2 - Kopiere filer til ekstern harddisk som oppbevares et annet sted enn PC'en

Akkurat samme strategi som over, men backup-harddisken oppbevares et annet sted enn PC'en. Og da menes ikke i et annet rom hjemme, men for eksempel på jobb, i bilen eller hos naboen.

  • Fordeler: Samme som punktet over, i tillegg er du sikret mot alle trusler som brann, innbrudd og annet.
  • Ulemper: Krever at man er strukturert! Her må man regelmessig (månedlig, ukentlig) ta med harddisken hjem, utføre backup og ta med harddisken tilbake til oppbevaringsstedet.

 

3 - Kopiere filer til en NAS-harddisk som har støtte for synkronisering med skylagring

Dette er en mer avansert løsning, men også den sikreste og mest automatiske. Dette er løsningen jeg bruker selv! Hjemme står en 4-disk Synology DS416 og 002jobber døgnet rundt med å ta backup av mine filer. Denne harddisken bruker jeg både til backup og permanent arkivering.

  • Fordeler: Full-automatisk strategi! All backup går automatisk så lenge jeg er på hjemmenettverket. I tillegg er løsninge skalerbar da jeg kan sette inn større harddisker i DS416 og få mer lagring tilgjengelig ved behov.
  • Ulemper: Pris! Dette er en relativt kostbar løsning! Jeg betalte ca. 9.000 kroner for DS416 og fire harddisker (jepp, NAS-disken kommer uten harddisker). I tillegg koster ubegrenset lagring hos Amazon Cloud Drive meg ca. 500 kroner i året.

 

Foto:  www.gotcredit.com

Kommentér