Noen eksempler på hva man bruke eksterne harddisker til er:
- Flytte filer mellom maskiner og steder.
- Backup av den bærbare maskinen.
- Utvidelse av lagringskapasitet (f.eks. at laptopen er full av bilder) eller arkivering av bilder.
- Man skal redigere den neste Store Norske Spillefilmen, og må sjonglere terrabyte på terrabyte med videofiler.
Hva er en god backup?
De forskjellige typer eksterne harddisker
Enkel ekstern harddisk - uten ekstern strømtilførsel
Dette er definitivt den type ekstern harddisk det selges mest av! Du finner disse i nesten alle butikker - små, rimelige og ofte i forskjellige farger. De trenger ingen ekstern strøm (drives via USB) og har stor nok kapasitet for de fleste.
Disse harddiskene er fine til de som ikke har, eller produserer, meget store menger data, og trenger en grei harddisk til backup av laptop. Eller for å flytte litt data rundt.
Antall interne harddisker: 1
Maks kapasitet: 5 TB
Fordeler:
- liten størrelse som gjør de meget portable
- relativt rimelige
Ulemper:
- ofte ikke de kjappeste diskene på markedet
- kan fort gå i stykker (fordi de er små og portable) om de ikke er bygget for å tåle juling
Eksempler på harddisker:
Enkel ekstern harddisk - med ekstern strømtilførsel
I prinsippet er dette samme type ekstern harddisk som de uten strømtilførsel. Et kabinett med en harddisk inni. Forskjellen er at harddisken inni er fysisk større, noe som gjør selve hele pakka større, og de krever ekstern strøm.
- ofte kjappere enn de uten strømtilførsel
- rimeligere (kr/GB)
Ulemper:
- ikke så portable - harddiskene er større og man må ha med strømtilførsel
- bråker ofte mer enn de enkle diskene uten strømtilførsel
Eksempel på harddisker:
RAID-disker
Man kan skrive i det store og vide om forskjellige type RAID-disker. De kan settes opp forskjellige RAID-nivåer - fra maks hastighet til maks sikkerhet, og kommer i utgaver med to til xxx interne harddisker. Her skal vi fokusere på to bruksområder for RAID-disker: arkivering av bilder og harddisker for videoredigering.
Felles for alle RAID-disker er at de har minst to fysiske harddisker! Altså, inni selve kabinettet sitter det minst to harddisker.
Arkivering av bilder
Som sagt over, MÅ all data ligge på fysisk to harddisker for å regnes som sikkert. Den dagen man går tom for lagringsplass på laptopen, må f.eks. bilder flyttes ut på ekstern harddisk. Siden disse bildene ikke lenger ligger på laptopen, må man kopiere de til (minst) to harddisker. Man kan godt bruke de enkle eksterne harddiskene vi snakket om over, men man må gjøre samme jobb to ganger. Dette er en god oppskrift på rot, og det tar tid.
Siden en RAID-disk har (minst) to interne harddisker, kan denne settes til å skrive det samme til begge harddiskene (speiling). Siden denne kopieringen styres av selve harddisken, vil ikke brukeren måtte kopiere to ganger. I Finder (Mac) og Windows Utforsker vil RAID-disken se ut som én harddisk som brukeren kopierer filer til på vanlig måte. Dataene ligger da på to fysiske harddisker og det er trygt å slette de fra laptopen.
For videoredigering - eller de som trenger meget kjappe harddisker
RAID-disker kan også settes opp til å skrive innhold til to eller flere disker samtidig (striping). Da får man ikke samme sikkerhet som ved speiling over, men man får en meget kjapp løsning! Så trenger du å overføre filer i hastigheter fra 500MB/sek til 2500MB/sek og kjappere, er dette løsningen for deg.
Antall interne harddisker: minst 2
Maks kapasitet: det man måtte ønske
Fordeler:
- gjør backup enklere ved bruk av speiling
- gir vanvittige hastigheter ved bruk av striping
Ulemper:
- kostbare